giovedì, maggio 21, 2009

Typologie van de zwembadmens

Badmeester: Verkoopt gladde praatjes, maar zal nooit of te nimmer ingrijpen in het zwembadgebeuren. De vraag blijft wat hun baan nu precies inhoudt. Enfin, wordt liever genegeerd.

Dikkerd (,echte): Is vaak een authentieke Utrechter, al dan niet op leeftijd. Moet geprezen worden om zijn doorzettingsvermogen, maar zijn omvang maakt het lastig hem in te halen. Zwemt echter meestal niet in baan 2, dus dit is geen probleem.

Engerd: Zwemt altijd in baan 4, met een enorme duikbril, en kijkt graag onder water een beetje rond. *gruwel* Tijd om hem het bad uit te bannen, als je ’t mij vraagt. Aan de andere kant, willen we ‘m op straat hebben?

Mannetje: Heeft een macho-achtig voorkomen en is volop overtuigd van zijn eigen kunnen. Zwemt het liefste borstcrawl, met chaotische slagen, en zal graag starten als je net aan komt zwemmen. Zal verder al het zwemmen als een competitie zien, en zal alle moeite doen je ofwel in te halen ofwel bij te houden. Kan in gesprekken blijken toch wel aardig te zijn, maar..’t blijft een mannetje. Zwemt maar al te graag in baan 1 of 2.

Mid-life-crisisman: Zie mannetje.

Oudje: Zwemt het liefste rond tussen 7 en 8 ’s ochtends, en deze komt men meestal dus niet erg vaak tegen. Er zijn twee types oudjes: zij die tegen snelle zwemmers opkijken en zij die op snelle zwemmers neerkijken, met het daarbij passende gedrag en houding. Je moet het maar treffen: tussen oudjes zwemmen is als een levend zwembadbingo. Good luck.

Student (m): Zwemt middelmatig, maar gaat snel aan de kant met een redelijke kans dat hij later een knullig complimentje maakt om vervolgens met een rood hoofd weg te schieten, met wilde armslagen en plonzend benenwerk.

Student (v): Zwemt met het hoofd boven water (je wilt je haren toch niet nat maken tijdens t zwemmen?), praat het liefst met drie andere vriendinnen tegelijk (die naast elkaar zwemmen) en maakt gebruik van elk vrij moment om je afkeurend aan te kijken. Zal altijd net schoolslag gaan zwemmen als je aan je borstcrawlprogramma begint, en dit ook volhouden.

Veertiger (m): Zie mid-life-crisisman

Veertiger (v): Zwemt graag schoolslag, maar heeft over het algemeen veel begrip voor de borstcrawlzwemmers onder ons. Verhuist evt naar een andere baan als dat nodig is, en maakt verder graag een (bemoedigend) praatje.

Wedstrijdzwemmer: Zwemt graag door, het liefst in baan 2, en hecht veel waarde aan de zwemcode (niet bij het keerpunt hangen, snellere mensen voorlaten, etc. etc.). Zal daarom ook vaak lichtelijk geirriteerd danwel gefrustreerd raken omdat de code (ondanks wat sporadische voorlichting van het zwembad zelf) vrijwel onbekend is bij de massa. Zwemt verder voornamelijk voor zichzelf en zwemt op tijd (dus nee, dat was geen wedstrijdje). Is verder te herkennen aan zeer charmante badmuts en een nog charmantere zwembril, en eventueel een berg equipment op de kant.

Zwangere vrouw: Zwemt meestal niet in baan 2, maar geniet toch wat extra voorzichtigheid: liever die baan vermijden.

6 commenti:

Thom ha detto...

Oudje(v): is bang voor spetters. noemt wedstrijdzwemmers 'spetterkezen'

Parfumdames:
Verbranden 2x meer calorieën met babbelen dan met zwemmen. Verspreiden verstikkende parfumdampen via diffusie over het hele wateroppervlak. Beschouwen nat haar als de apocalyps.

Plonsfamilie:
groep van 10+ personen en drie generaties die op gezette tijden het bad aandoet en het als een soort kroeg beschouwen. Dobberen slechts wat rond. Maken flauwe grappen met de badmeester. Kunnen zich niet voorstellen dat zwembadbezoek een andere functie kan hebben dan socializen.

Schoolmeester: staat erop dat andere mensen netjes de regels volgen die hij zelf bedacht heeft. Zie verder dikkerd/Midlife-crisisman.

Spetterkindjes: houden totaal geen rekening met anderen in bad. Plonzen en masse alle kanten op, bij voorkeur op rubberen opblaasdingen. Hebben wel vaak het meeste plezier in bad ^^

Stoerpubers: Zwemmen niet, maar duiken alleen. Lopen rond in kniebroeken met bloemen en een kekke onderbroek daar nog onder.
Eten patat en ijs. Nemen hun vriendinnetjes mee naar het zwembad.

Triatleet: Lult niet maar zwemt. zie verder wedstrijdzwemmer.

Yoga-homo: doet na een saunabezoek beenoefeningen hangend aan het startblok. Vertelt de badmeester over zijn vakantie in Toscane.

:)
Valerie, ik ben bang dat ik een beetje onder de beschrijving 'mannetje' val :) maar ook een beetje student/wedstrijdzwemmer.

Valerie ha detto...

Jaaaa de stoerpubers en de yogahomo's! Helemaal vergeten :'D

De schoolmeester kan ik me ook voorstellen trouwens, alsook de parfumdames (ugh!), maar van kiendjes heb ik (gelukkig) nooit zoveel last in baan 1-2.. :')

Dr is overigens ook nog een andere wedstrijdzwemmer, namelijk de wannabe-pro: deze legt alleen 100m+ afstanden af, stopt dan, maar hijgt niet uit en is nooit rood, maar kijkt met een vastbesloten trek om zijn mond dan eens trots (maar zogenaamd ongeinteresseerd) het hele bad rond, om vervolgens weer te starten aan een ongeinspireerde reeks. Draagt speedos, en is daar ook bijzonder trots op.

Pfff.. ook niet echt gezellig. Zo eentje had ik er gisteren in de baan..

..en Thoms, soms kom ik denk ook dichterbij die wedstrijdzwemmer, helaas ;) Maar vooral in dat ik soms gewoon bezig ben met een of ander programmaatje dat ik ter plekke heb uitgedacht, en dan geen zin heb om een praatje te maken of leuk&gezellig te doen.

Hm, tzou ook wel een beschrijving van de triatleet kunnen zijn, trouwens.

Valerie ha detto...

Maar een mannetje, Thom?!

Valerie ha detto...

Oh ja en (*al eigen log spammende*), ik wou nog zeggen: de typologie is baan1+2-georienteerd geschreven, dus (andere groepen en eigenschappen bluntly negerend)

Thom ha detto...

haha, leuk topic dit :)

Tja, mannetje..ik vind het ook niet zo leuk om ingehaald te worden door (wedstrijd)zwemmers die nou eenmaal harder kunnen zwemmen dan ik :(
Maar er zijn ergere dingen op de wereld, hoor.
Zoals mensen die sokken dragen in teenslippers. Op de camping. In Velsen-IJmuiden. Al 30 jaar.
MAar anyway.

What's about baan 1&2 eigenlijk? Is daar een soort magisch aura omheen, waar alleen überzwemmers mogen crawlen? Ik ken dat niet, ben niet zo'n wedstrijdbad gewend.

Valerie ha detto...

Er is ooit een halfslachtige poging van het zwembad geweest om van baan 1 de borstcrawlbaan te maken en van baan 2 de 'snelle baan'..maar dat is nooit helemaal gelukt dus (want wie leest al die foldertjes bij t zwembad nou helemaal?!).

Maaar, op een of andere manier is die 'hierarchie' er altijd wel geweest (van snel naar langzaam = van baan 1 naar 6). Handig :) Zowel voor de wedstrijdzwemmers als de andere zwemmers! :-o

Meestal vermijden schoolslagzwemmers de borstcrawlzwemmers wel, en meestal gaan de borstcrawlzwemmers bij elkaar in de baan liggen = baan 1 en 2. ^^ (Prima, als je t mij vraagt! Liggen we elkaar alleemaal niet in de weg).